Fra venstre ses bestyrelsesleder Julie Lindegaard, Torben Vinter fra Kulturens Selvstændige, Simon Skytte fra UngKult, Sabrina Solis fra Musik & Ungdom, Sofus Pilehave fra Netværket af Ungdomsråd og Finn Schumacker fra Danske Kulturbestyrelser på Kulturmødet Mors.
Dansk kulturliv skal være levende, relevant og medinddragende for alle danskere. Derfor har foreningen Danske Kulturbestyrelser skabt et projekt, der hjælper flere unge til bordet i bestyrelseslokalerne. For her lægges strategierne, der skal sikre det relevante og aktuelle kulturliv.
– Bestyrelserne skal i langt højere grad end i dag repræsentere og inddrage perspektiver fra de målgrupper, som institutionerne gerne vil henvende sig til. Alt for få unge er i dag en del af bestyrelsesarbejdet i det danske kulturliv, og det vil vi gerne lave om på, siger bestyrelsesleder Julie Lindegaard fra Danske Kulturbestyrelser.
Ifølge Danmarks Statistik er kun 2,8 procent af de danske bestyrelsesmedlemmerne i 2021 under 30 år. Til sammenligning udgør aldersgruppen 18-30 år 16,9 procent af befolkningen.
– Vi mener, det er et stort tab for kulturlivet, at der ikke er flere unge i kulturbestyrelserne både af demokratiske og faglige årsager. Talrige undersøgelser dokumenterer, at bestyrelser, der er sammensat med fokus på diversitet, er mere værdiskabende end andre bestyrelser. En moderne kulturinstitution er opdateret på eksempelvis diversitet, bæredygtighed og digitalisering – og her har man også brug for de unges øjne og holdninger, siger Julie Lindegaard fra Danske Kulturbestyrelser.
Ung i Bestyrelsen er landsdækkende og omfatter et forløb for både unge og for de eksisterende kulturbestyrelserne, hvor der bygges bro mellem generationerne i bestyrelseslokalet, og hvor begge parter klædes på til samarbejdet. Ambitionen er at minimum 150 unge og mindst ti kulturbestyrelser deltager i forløbet, der involverer bestyrelsesuddannelse og workshops.
En række ungdomsorganisationer, bl.a. Musik & Ungdom, Netværket af Ungdomsråd, Ung Kult, og Kulturens Selvstændige, vil bidrage til projektet ved at indgå i en følgegruppe. For ungdomsorganisationerne giver projektet også stor mening.
– Musik & Ungdom støtter op om Ung i Bestyrelsen, da vi, som demokratisk ungdomsorganisation, vægter ungeinddragelse, identitetsmæssige og personlig udvikling hos børn og unge højt. Det glæder os at kunne støtte op om et initiativ, som bringer disse værdier ud på tværs af branchen og landet, siger Sabrina Stender Solis, forkvinde i Musik & Ungdom, der er en af ungdomsorgansationerne bag Ung i Bestyrelsen.
Projektet Ung i Bestyrelsen er to-årigt og er støttet af Tuborgfondet samt Slots- og Kulturstyrelsen.