Forebyggelse af sexchikane og krænkelser er også et bestyrelsesansvar

Af Finn Schumacker

Med Sofie Lindes optræden ved Zulu Comedy Galla i august 2020 kom sexchikane og krænkelser i kulturlivet igen på alles læber. Personlige og digitale krænkelser hører til de udfordringer, som mange kulturinstitutioner står over for eller kan risikere at skulle håndtere. Det er en juridisk/etisk forpligtelse over for de ansatte, og når personalesager finder vej til pressen, er der også en risiko for betydelig bad will for institutionen. Det er derfor helt nødvendigt, at bestyrelsen forholder sig til institutionens kultur og beredskab til at tage vare på sine medarbejdere.

Det er direktørens ansvar at skabe en kultur, hvor krænkelser ikke forekommer. Men det kan være en lang rejse, og bestyrelsen har et klart ansvar for at vise vej og sætte rammen for en bedre kultur. Det kan fx være i form af regelmæssige personalemøder, et kodeks eller indførelse af tillæg til ansættelseskontrakter. Mulighederne er mange, men det er min opfattelse, at den mest effektive indsats sker i et tæt samarbejde mellem bestyrelse, ledelse og medarbejdere.

Bestyrelsen kan ikke have ansvar for de daglige konkrete elementer i forebyggelsen af krænkelser. Men bestyrelsen kan kommunikere klart, at den ønsker en kulturinstitution, der er fri for krænkelser, at den forventer at direktøren går foran i forebyggelsen, og at emnet er Ok at tale om blandt alle medarbejdere.

Som princip bør det være sådan, at man skal kunne gå til sin leder i tillid til, at der bliver taget hånd om sagen – men det kan også være en god idé at have en mere neutral person som kontakt, fx en arbejdsmiljørepræsentant.

Blandt ledere og brancheorganisationer har en stor indsats for at klæde institutionerne på til at arbejde med opgaven heldigvis udfoldet sig. Det er også relevant for bestyrelser at have viden om.

Dansk Teater iværksatte i 2019 en stor undersøgelse, lavet af Aarhus Universitet, og har mange aktiviteter for medlemmer. Se f.eks. disse råd til det forebyggende arbejde. Guide til forebyggelse af sexuelle krænkelser

Der er mulighed for deltagelse i et virtuelt kursusforløb gennem initiativet www.kunstogkulturibalance.org

– drevet af SNYK, men bakket op af 22 kunst- og kulturorganisationer. Her arbejdes på en webinarrække med efterfølgende anbefalinger.

Lad mig slutte med at udtrykke mit håb om, at forebyggelse af sexchikane og andre krænkelser kommer øverst på bestyrelsernes dagsorden i 2021, så de store følelser på scenen kan få trygge rammer bag scenen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.