Formandens blog

Kære læser af nyhedsbrevet

Ved konstitueringen efter generalforsamlingen i marts blev jeg udpeget som ny formand for Danske Kulturbestyrelser. Det er et privilegium og en meget spændende opgave, som jeg gerne påtager mig, og på denne plads vil jeg gerne præsentere mig selv og fortælle lidt om den retning, jeg tror kulturbestyrelser må tage i årene, der kommer.

Jeg er formand for Ars Nova Copenhagen, næstformand i Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, og i det daglige er jeg musikchef for Odense Symfoniorkester. Jeg trådte ind i bestyrelsen i marts 2017. I den forbindelse lavede nyhedsbrevet et lille portræt af mig, som I kan se her.

I Danske Kulturbestyrelser er der meget at se til, for bestyrelserne på de danske kulturinstitutioner står foran store udfordringer. Danmark er ikke – trods finanskrise og langsom bedring – blevet et mindre kulturelt land, tværtimod.

Men det samlede landskab er foranderligt og uforudsigeligt på en ny måde. I erhvervslivet arbejdes der kontinuerligt med nye produkter og forretningsmodeller, og man kalder løsningerne på de hastige forandringer disruption. Publikumsbevægelser, smagsændringer, teknologi og dannelsesforandring stiller nye spørgsmål og kræver nye svar hele tiden, og den erkendelse er lige så påtrængende hos kulturinstitutionerne.

For kulturinstitutionerne handler det i min optik først og fremmest om at:

  • Øge bevidstheden om kulturlivets betydning for en positiv samfundsudvikling
  • Styrke sammenhængen mellem vore institutioner og hele uddannelsessektoren
  • At være med i forreste række i udviklingen af kulturlivets digitale tilstedeværelse.

Resultatet er, at de strategiske beslutninger kommer til at inddrage flere og flere vidensområder. Bestyrelsen må tage et mere omfattende ansvar. Der skal tages bestik af omverdenen hele tiden, og strategier og planer skal forandres. En bestyrelse skal kunne inspirere og udfordre ledelsen på så forskellige områder som big data, kunderejser og indtjeningsoptimering i butik og café. Samtidigt skal de kunstneriske og museale kerneområder nå et mangfoldigt publikum tilpasset segmenter og behov. En bestyrelse skal kunne inspirere til udvikling, udfordre den faglige leder og gå i spidsen for innovation.

En bestyrelse skal derfor afspejle den kompetencesammensætning, der er behov for i staben og lægge en overordnet strategisk ledelseskompetence oveni.

Danske Kulturbestyrelser er gået i gang med at udarbejde et vigtigt værktøj i bestyrelsesudviklingsarbejdet, et kodeks med tilhørende hjælpemidler. Anbefalinger, anvisninger og hjælpeværktøjer til at bedrive god kulturbestyrelsesledelse, som vi udvikler sammen med brancheorganisationerne i kulturlivet. Du kan læse om det andetsteds i nyhedsbrevet.

Bestyrelser skal mere nu end nogensinde før se fremad -uden at glemme kontrolopgaverne. Det bliver en aldrig stoppende proces hele tiden at være på forkant med teknologi, kunst, publikumsbevægelser og kulturpolitik. Og omsætte det i fleksible og smidige strategier. Det er og bliver bestyrelsernes opgave i godt samarbejde med direktør og stab.

Jeg ser frem til at kaste mig ud i at facilitere dette arbejde gennem den indsats, Danske Kulturbestyrelser kan bidrage med, i samarbejde med de mange kulturbestyrelsesmedlemmer i hele landet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.